Lauantai 25.9. klo 11.15–12.00

Osallistu valitsemaasi teematilaan:

1. Keskustelua monimuotoisesta ruoka-avusta

Mukana keskustelussa Stadin Safkan yhteistyökumppaneita:

  • Kannelmäen kierrätyspiste, Christian Gonzales Torres
  • Hermannin Diakoniatalon Varustamo, Marita Nummelin
  • Samha ry, Tariq Omar
  • Huudikoutsit-hanke, Irti huumeista ry, Mirka Haili
  • Vapaaehtoinen Ainokaisa Huusko

Keskustelua fasilitoivat Anu Kuokkanen ja Katja Lehtola Stadin Safkalta. Stadin safka kehittää yhdessä ruoka-aputoimijoiden kanssa helsinkiläistä ruoka-apua ja hyödyntää hävikkiruokaa ihmisten hyväksi. Stadin safka on Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteistyötä. Lue lisää!

2. Ruoka-avusta viestiminen, kieli ja valta

Miksi media rakastaa leipäjonoja?

Kun media kertoo mistä tahansa ruoka-aputoiminnasta, se menee nappaamaan kuvan Hurstin jonosta ja puhuu leipäjonoista. Mitä pitäisi tehdä, että 1990-luvun mielikuvista päästäisiin vihdoin eroon ja puhumaan ruoka-avusta niin kuin sitä 2020-luvulla tehdään. Ruoka-aputoimijoilla on sananvaltaa, mutta miten käyttää sitä?

Toimittaja, ruoka-apu.fi-palvelun verkkoviestinnän kehittäjä Annmari Salmela Kirkkopalveluista puhkoo ruoka-avun kuplia, haastaa johtamaan tiedolla ja tarjoaa sytykkeitä median kohtaamiseen.

3. Mitä korona teki ruoka-avulle?

Mitä korona opetti?

Korona kaksinkertaisti ruoka-avun asiakasmäärät monilla paikkakunnilla. Lahjoitusruoan saatavuudessa oli haasteita. Yhteisölliset tilat suljettiin. Moni vapaaehtoinen joutui jättäytymään pois toiminnasta. Korona koetteli ruoka-aputoimintaa, mutta mitä poikkeusajoista voidaan ottaa opiksi?

Teematilan alustuksesta ja keskustelun ohjaamisesta vastaa Osallistava yhteisö -hankkeen projektipäällikkö Reetta Nick Kirkkopalvelut ry:stä. Osallistava yhteisö -hanke on valtakunnallinen ruoka-aputoiminnan kehittämishanke ja tuottaa Ruoka-apu.fi-verkkopalvelun.

4. Waste&Feast – ravintolaketju

Tule perehtymään, millainen on helsinkiläinen konsepti, jossa yhdistyy nuorten tukeminen, hävikin hyödyntäminen sekä mahdollisuus syödä yhdessä. Täältä löydät Waste&Feast -ravintolat.

”Syö meillä ja pelasta maailma. Kaikki voittavat. Nälkäinen saa ruokaa, nuoret saa töitä ja tukea sekä kauppojen ja teollisuuden ylijäämä tulee käyttöön. Siinähän se ydin on”, luonnehtii projektipäällikkö, Waste & Feast –asiantuntija Mare Kinanen kehittämäänsä konseptia.

Mare Kinanen myös vastaa teematilasta. Täältä löydät Waste&Feast -ravintolat.

5. Tampereen Puoti – ruoka-avun innovaatio valta-asetelmaa purkamassa

Fasilitointi Marja Palkonen, elintarvikeavun koordinaattori Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä. Täällä Tampereen seurakuntien ruoka-avun sivut. 

6. Kuunteleeko kirkko nälkäistä?

Kuka kuuntelee köyhää kirkossa? Miten köyhän ääni kuuluu kirkossa? Linnéa Partanen ja Arja Tyynelä 3K-verkostosta sekä Tiina Saarela Kirkkohallituksesta esittelevät Kuka kuuntelee köyhää? -toimintamallia. Keskustelumalli tuo köyhyyttä kokeneen oman äänen kuuluviin ja vahvistaa osallisuutta. Mallia on toteutettu jo monella paikkakunnalla. Teematilassa pohditaan myös, miten mallia voi käyttää paikallisesti köyhyyden ja osattomuuden vähentämiseksi.